Deň otvorených dverí na Lomnickom štíte využili aj učitelia fyziky

18.11.2006 Poprad

Vysoké Tatry 18. novembra (TASR) - Historicky prvý Deň otvorených dverí na pracoviskách Slovenskej akadémie vied (SAV) na Lomnickom štíte využila dnes aj sku...
Vysoké Tatry 18. novembra (TASR) - Historicky prvý Deň otvorených dverí na pracoviskách Slovenskej akadémie vied (SAV) na Lomnickom štíte využila dnes aj skupina učiteľov fyziky, ktorá bola vo Vysokých Tatrách na školení.

Záujem verejnosti o pohľad do priestorov najvyššie položených pracovísk Astronomického ústavu a Ústavu experimentálnej fyziky bol mimoriadne veľký. \"Zľavnené stokorunové spiatočné lístky na lanovku zo Skalnatého plesa na Lomnický štít boli ráno o deviatej beznádejne vypredané, \" uviedla pre TASR manažérka Tatranských lanových dráh (TLD) Danka Velecká. Dodala, že mnohí využili možnosť kúpiť si lístok sedem dní vopred, ktorú začali ponúkať TLD v závere sezóny.
Pracoviská SAV na Lomnickom štíte v nadmorskej výške 2634 metrov sú najvyššie položené nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe. Návštevníkov azda najviac zaujal koronograf, špeciálny prístroj, pomocou ktorého astronómovia skúmajú najvrchnejšiu časť atmosféry Slnka - korónu a tiež registračná aparatúra na meranie toku kozmického žiarenia.
 

Vyberte región